Paardenkliniek "de veluwe"

Gedurende het dekseizoen (jaarlijks van 1 april tot 1 september) is er dagelijks op werkdagen van 18.00 uur tot 18.30 op de kliniek een inloopspreekuur voor merrie eigenaren die hun merrie(s) willen laten onderzoeken of behandelen. Deze onderzoeken kunnen bestaan uit bijv. drachtigheidscontrole, follikelcontrole, het nemen van een slijmmonster, het nemen van een uterusbiopt, behandelingen, enz.
Moderne technieken zoals hysteroscopie (met een camera in de baarmoeder kijken), diepe intrauteriene inseminaties, inseminaties met diepvriessperma en embryotransplantatie worden eveneens toegepast.Tevens zijn er faciliteiten beschikbaar voor het uitvoeren van ingrepen onder narcose, zoals bijv. het uitvoeren van een keizersnede.
Voor de gyneacologie werken wij heel nauw samen met Hengstenhouderij Boeve en Zoon. Indien uw merrie op deze hengstenhouderij staat voor inseminatie (met vers of diepvriessperma) kunnen wij u een pakket aanbieden waarin alle kosten voor opvoelen en scannen inbegrepen zijn. Extra kosten, zoals naspoelen, het nemen van een slijmmonster en dergelijke zijn niet in dit pakket inbegrepen.

Embryotransplantatie

Door middel van embryotransplantatie is het mogelijk om van een waardevolle merrie in één jaar meerdere veulens te krijgen. Het is door deze techniek mogelijk om met een merrie actief de sport in te gaan en tegelijkertijd een veulen te fokken. Embryotransplantatie biedt ook een uitkomst voor merries die wel drachtig worden maar om welke reden dan ook nooit een veulen voldragen.
De merrie wordt geïnsemineerd en door  regelmatig opvoelen van de merrie wordt exact het moment van eisprong bepaald. Zeven dagen na de eisprong wordt de merrie gepoeld. Indien er een embryo gevonden wordt, wordt deze overgezet in een draagmoeder. Deze draagmoeder moet in exact hetzelfde stadium van de cyclus zitten als de embryodonor.
In de meeste gevallen gaat het embryo na spoelen direct naar Keros in België. Dit is een groot station waar veel merries gestald zijn die dagelijks gecontroleerd worden. Hier is daardoor altijd een merrie aanwezig die als draagmoeder kan dienen. Het embryo wordt daar over gezet.Als de draagmoeder 30 dagen drachtig is, gaat de merrie naar de eigenaar van de donormerrie.
Voor informatie over deze techniek en welke mogelijkheden zijn kunt u altijd contact opnemen met
Paardenkliniek De Veluwe.


Dekstation Jan Boeve en Zoon - Sprengenweg 6 - 8181NN Heerde - 0578-692891
©2017